25 Haziran 2014 Çarşamba

Film Eleştirisi: Locke

Dört gün önce ani bir kararla Beyoğlu'nda sinemaya girdik arkadaşımla. Hangi filme gidelim diye düşünürken, Locke'u izlemeye karar verdik.


Filmin yönetmeni Steven Knight ve "Eastern Promises", "Dirty Pretty Things" gibi filmlerin senaryolarına imza atan bir isim. Aynı zamanda  "Hummingbird" filminin de yönetmeni ama vakit bulamadığım için onu bir türlü seyredemedim. Başrol oyuncumuz Tom Hardy ve kendisini tanımayan yoktur sanırım. Muhteşem İngiliz aksanıyla bizleri kendine aşık ettiği bir gerçek. Her ne kadar "Inception" ve "The Dark Knight Rises" filmleriyle tanınsa da "Tinker Tailor Soldier Spy", "This Means War" ve "Lawless" gibi bir sürü kaliteli yapımlarda da yer aldı. Her rolün altından kalktığı da tartışılmaz bir gerçek. The Dark Knight için vücudunu nasıl şekillendirdiğini de hatırlatmak isterim. 


Filmde yapı şirketinde yönetici olan ve oldukça başarılı bir kariyeri olan Ivan Locke'un bir gece arabasıyla yola çıkmasıyla hayatının nasıl değiştiğine tanık oluyoruz. Geçmişiyle yüzleşmesini, aile hayatının nasıl bozulduğunu ve kariyerinin en önemli gününün nasıl geçtiğini izliyoruz. İnternette filmin özeti ve fragmanı hem bana göre hem okuduğum birçok kişinin yorumuna göre biraz yanıltıcı. Çünkü herkese 2002 yapımı "Phone Booth" ya da 2004 yapımı "Cellular" gibi bir telefonla değişen hayatları ve gittikçe gerilim dozu artan bir kovalamacayı izleyeceklerini düşündürtüyor. Aslında bu filmdeki gerilim daha çok egzistansiyalist açıdan yansıtılmış. Bütün film arabada geçiyor ve tek izlediğimiz Ivan Locke'un telefon konuşmalarında nasıl çıkmazlara girdiği. Korku-gerilim tarzı bir gerilim değil ama dram içine yedirilmiş bir gerilim. Üstelik tek başına bütün filmi götürebilmek zor olsa da Tom Hardy bence bunu başarmış. 


Film neredeyse bir buçuk saat boyunca aynı ortamda ve aynı karakterle devam ettiği için birçok kişiyi sıkabilir. Ancak daha önce de dediğim gibi Tom Hardy'nin performansı filmi size izlettiriyor. Vakit bulursanız seyredin derim.

Fragmanını buradan izleyebilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder